CONTEXT: industriële 3D-printers kenden een “uitzonderlijke groei van het aantal verzendingen” in het tweede kwartaal van 2021

De stemlijsten voor de 3D Printing Industry Awards 2021 zijn nu geopend. Wie vind jij dat dit jaar de hoogste eer moet krijgen? Geef nu uw mening.

Marktintelligentie specialist CONTEXT’s laatste brancherapport heeft onthuld dat de verzendingen van de duurste machines van de 3D-printsector in het tweede kwartaal van 2021 dramatisch zijn gestegen.

Tijdens het kwartaal zegt het bedrijf dat de verkoop van 3D-printers die meer dan $ 20.000 kostten, herstelde na een COVID-hit in 2020, waarbij de topproducenten van industriële systemen een “uitzonderlijke organische groei van de verzending” rapporteerden. Hoewel uit de gegevens van CONTEXT blijkt dat dergelijke verzendingen nog steeds niet zijn teruggekeerd naar het niveau van vóór de pandemie, wordt ook duidelijk hoe gebruikers overgaan op 3D-printen om toeleveringsketens te beveiligen, waardoor toekomstige kansen worden gecreëerd.

“Terwijl economieën over de hele wereld bleven herstellen van, vechten tegen of leren leven met COVID-19, begonnen organisaties zich te vestigen in hun nieuwe normaal”, zegt Chris Connery, VP van Global Research bij CONTEXT. “Terwijl de kapitaaluitgaven een jaar geleden grotendeels werden opgeschort, waren de uitgaven in het tweede kwartaal van dit jaar weer opengegaan en dit leidde tot een fenomenale jaar-op-jaar groei van de verzending.”

CONTEXT heeft een sterke groei vastgesteld in het volume van de verzending van industriële 3D-printers in het tweede kwartaal van 2021. Foto via Stratasys.

Een industrieel herstel in kaart brengen

De laatste cijfers van CONTEXT bevestigen wat het in het eerste kwartaal ontdekte, namelijk dat het herstel van de westerse 3D-printmarkten in een stroomversnelling kwam, en suggereren dat deze trend zich in de nabije toekomst wel eens zou kunnen voortzetten. Tussen het tweede kwartaal van 2020 en 2021 blijkt uit de gegevens van het bedrijf dat de verzendingen van ‘industriële’ machines met een prijs van meer dan $ 100.000 met 61% zijn gestegen, terwijl die van ‘design’-systemen met een prijs van $ 20.000- $ 100.000 ook met 43% zijn gestegen.

Hoewel deze cijfers respectievelijk een daling van 10% en 5% vertegenwoordigen ten opzichte van de pre-COVID-periode van Q2 2019, wijst CONTEXT erop dat een industrieel en ontwerpherstel ervoor zorgde dat hun verzendingen 64% van alle printerinkomsten vertegenwoordigden die in Q2 2021 werden verdiend.

Vergeleken met vorig jaar, toen het bedrijf melding maakte van stijgende Chinese binnenlandse zendingen, zegt het ook dat deze “superversnelling” “afvlakt”, en de meeste scheepvaartstijgingen werden gezien in Noord-Amerika. Het bedrijf heeft met name de groei van acht van de top tien fabrikanten van industriële systemen geïdentificeerd als achter deze trend, met: Stratasys, 3D-systemen en UnionTech allemaal met sterke omzetprestaties.

Als het op klanten aankomt, suggereert CONTEXT dat leveranciers in het tweede kwartaal een groei zagen in de vraag van klanten binnen hun al lang bestaande tandheelkundige en lucht- en ruimtevaartbranches, evenals die in nieuwe sectoren. Volgens de gegevens van het bedrijf heeft de door een pandemie veroorzaakte verstoring van de toevoer er nu toe geleid dat fabrikanten de interesse hebben gewekt om “technologieën te verkennen” die toekomstige risico’s helpen verminderen, waaronder 3D-printen.

Een ingenieur die een Ultimaker 3D-printer gebruikt.
Uit de gegevens van CONTEXT blijkt dat de vraag van hobbyisten naar persoonlijke en doe-het-zelf-standaard 3D-printers begint af te nemen. Afbeelding via Solvay.

Dovetailing desktop zendingen

In schril contrast met de 68% stijging van de verzendingen van desktopprinters die het tijdens de eerste helft van 2020 identificeerde, als gevolg van een toename van thuiswerk vanwege COVID-19, heeft CONTEXT nu een volledige ommekeer van deze trend gemeld in het tweede kwartaal van 2021. Uit de gegevens van het bedrijf blijkt dat de verkoop van de sub- $2.500 pre-built desktop-categorie die het ‘professionele’ machines noemt, daalde met ongeveer 32% van Q2 2020 tot Q2 2021.

Evenzo zijn de verzendingen van wat CONTEXT ‘doe-het-zelf’-systemen noemt in dezelfde periode met 18% gestegen, maar dit betekende een aanzienlijk lager groeiniveau dan in de voorgaande kwartalen. Hoewel de analyse van het bedrijf heeft uitgewezen dat LCD-apparaten van hars deze trend lijken te doorbreken, aangezien ze goed waren voor 46% van alle volledig geassembleerde printers die in het tweede kwartaal van 2021 werden verkocht, voegt het eraan toe dat de vraag van hobbyisten “afneemt”.

Ter vergelijking: CONTEXT zegt dat de leveringen van meer capabele ‘professionele’ printers, zoals die geproduceerd door Markforged of Fotocentrisch, werden vorig jaar minder getroffen door de COVID-uitbraak in het tweede kwartaal, dus hun jaarlijkse stijging van 38% is niet verrassend.

In plaats van deze groei toe te schrijven aan een stijging van de vraag, schrijft het bedrijf dit toe aan de lancering van nieuwe machines in de categorie door gevestigde fabrikanten. CONTEXT hoogtepunten Formlabs’ SLS-gebaseerde Fuse 1 3D-printer als een goed voorbeeld hiervan, en wijst ook op de sterke jaarlijkse groei van de scheepvaart van UNIZ, Zortrax en Bureaublad Metaal 3D-printers (via zijn EnvisionTEC dochteronderneming), als een belangrijke factor.

Rekening houdend met de sterk wisselende Q2-prestaties van de verschillende machinekwaliteiten van 3D-printen, heeft het bedrijf voorspeld dat FY 2021 zal eindigen in “grote jaar-op-jaar groei” voor de sector, met verzendingen die naar verwachting 9% boven het niveau van FY 2019 zullen liggen . Volgens Connery vertegenwoordigen deze prognoses echter niet noodzakelijkerwijs organische groei, en het beeld is enigszins anders als de M&A-activiteit wordt verwijderd.

“Optimisme moet worden getemperd wanneer het is gebaseerd op marketingactiviteiten die verband houden met nieuwe openbare vermeldingen”, voegt Connery toe. “De vooruitzichten voor de markt voor alleen 3D-printers worden verder vertroebeld door het feit dat individuele bedrijven groei hebben gezien als gevolg van fusies en overnames, [but] Zelfs als we individuele technologische trends ontleden en alleen focussen op netto nieuwe zendingen, zijn de voorspellingen voor 2021 robuust.”

De Stratasys Origin One 3D-printer.  Foto via Stratasys.
Connery heeft de uitgebreide recente M&A-activiteit van 3D-printen benadrukt als een waarschuwing voor toekomstige groeiprognoses. Foto via Stratasys.

Gegevens van CONTEXT kruiselings analyseren

Hoewel marktanalyses niet altijd in staat zijn om de complexiteit van hun doelsectoren vast te leggen, lijkt CONTEXT bij deze gelegenheid overeen te komen met de financiële gegevens die door 3D-printbedrijven zelf zijn gepubliceerd. Tijdens het tweede kwartaal van 2021, Prodways realiseerde een omzetgroei van 44%, waarvan een aanzienlijk deel via tandheelkundige verkoop aan de Straumann Groep, wat aansluit bij de trends die CONTEXT signaleert.

Evenzo wordt de bewering van CONTEXT dat de groei in de verkoop van professionele systemen tijdens het tweede kwartaal te danken was aan de lancering van nieuwe producten, ondersteund door de financiële resultaten van Markforged. Na een jaarlijkse omzetstijging van 44% voor het kwartaal te hebben gemeld, prees Shai Terem, CEO van het bedrijf, het succes van zijn “nieuwe belangrijke producten en software-updates” als essentieel voor zijn strategie om “aan de groeiende vraag naar zijn oplossingen te voldoen”.

Elders, als het gaat om de toegenomen fusies en overnames waar Connery naar verwijst, is het algemeen bekend dat 3D-printbedrijven overnames blijven gebruiken als een manier om toegang te krijgen tot nieuwe markten. In één zo’n geval kocht Stratasys onlangs Xaar 3D over, in een beweging die het volledige controle geeft over een HSS-ontwikkelteam, dat nu in de toekomst aan zijn H-serie-systemen zal werken.

Om op de hoogte te blijven van het laatste 3D-printnieuws, vergeet je niet te abonneren op de Nieuwsbrief 3D Printing Industry of volg ons op Twitter of onze pagina leuk vinden op Facebook.

Voor een diepere duik in additive manufacturing kunt u zich nu abonneren op onze Youtube kanaal, met discussies, debriefs en foto’s van 3D-printen in actie.

Ben jij op zoek naar een baan in de additive manufacturing industrie? Op bezoek komen 3D-afdruktaken voor een selectie van rollen in de industrie.

Uitgelichte afbeelding toont Stratasys’ F770 3D-printer. Afbeelding via Stratasys.

creditSource link

Blazedesk
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart