UpNano lanceert nieuwe 3D-printmaterialen voor uiterst nauwkeurige optische systemen

De 3D Printing Industry Awards 2021 shortlists kunnen nu tot 20 oktober worden gestemd. Breng hier uw stem uit.

OmhoogNano, een in Wenen gevestigde fabrikant van zeer nauwkeurige 3D-printers, heeft twee nieuwe harsen ontwikkeld voor gebruik met zijn 2-fotonpolymerisatie (2PP) 3D-printtechnologie.

Genaamd OmhoogZwart en OmhoogOpto, maken de fotopolymeermaterialen het printen van respectievelijk niet-doorlatende zwarte en doorschijnende delen mogelijk. Het bedrijf stelt dat zijn nieuwste aanbod kan worden gecombineerd om volledige optische systemen in 3D te printen, inclusief componenten zoals behuizingen en lenzen, met behulp van de eigen NanoOne 3D-printer van het bedrijf.

“We hebben een complementair optisch transparant materiaal in ons commercieel verkrijgbare materialenassortiment”, zegt Bernhard Küenburg, CEO van UpNano. “Dit materiaal, UpOpto genaamd, profiteert van het vertonen van een zeer lage fluorescentie, wat vaak interfereert met veel optische, biologische en medische toepassingen.”

Volgens UpNano hebben verschillende klanten van het bedrijf de nieuwe materiaalcombinatie al gebruikt in hun dagelijkse activiteiten, waaronder een groot technologieconglomeraat in Azië.

Microlenzen 3D geprint met UpBlack en UpOpto. Foto via UpNano.

De zwarte barrière opruimen met NanoOne

De NanoOne 3D-printer is gebaseerd op 2PP-technologie, een precieze vorm van 3D-printen op harsbasis die onderdelen kan produceren met nano- en micrometerresoluties over 12 ordes van grootte. UpNano heeft zijn vlaggenschipsysteem ook uitgerust met een geoptimaliseerd optisch pad, gepatenteerde adaptieve resolutietechnologie en slimme algoritmen voor laserscannen.

Vanwege het absorberende karakter van zwart heeft 3D-printen met zwarte harsen altijd problemen gehad met de polymerisatie-efficiëntie van het printproces. UpNano beweert dit probleem met brute kracht te hebben opgelost, waarbij de prestatiemogelijkheden van UpBlack worden toegeschreven aan het uitzonderlijk hoge laservermogen van zijn NanoOne 3D-printer.

Het 2PP-systeem profiteert van een 1W-laser, die het bedrijf eind 2020 standaard begon aan te bieden. Ondanks de relatief hoge lichtabsorptie van UpBlack-hars, levert de 1W-laser naar verluidt nog steeds voldoende energie om volledige polymerisatie te laten plaatsvinden, wat resulteert in robuuste zwarte delen van de mesoschaal tot de micronschaal.

De NanoOne 3D-printer.  Foto via UpNano.
De NanoOne 3D-printer. Foto via UpNano.

UpBlack en UpOpto voor optische systemen

Optische assemblages vereisen vaak zowel absorberende als doorschijnende/transparante componenten, waarbij de eerste wordt gebruikt voor structurele toepassingen en de laatste wordt gebruikt voor onderdelen zoals lenzen. UpBlack en UpOpto zijn speciaal ontworpen om aan deze behoeften te voldoen, waarbij UpOpto zelfs profiteerde van biocompatibiliteit en niet-cytotoxiciteit, gecertificeerd volgens EN ISO 10993-5:2009. Dit maakt de hars een geweldig hulpmiddel voor gebruikers die werken met medische apparaten en microfluïdische systemen.

Onlangs ontving UpNano ook certificeringen voor de ISO 9001- en ISO 14001-normen, wat aantoont dat het een effectief kwaliteitsmanagementsysteem en een milieumanagementsysteem heeft. De prestaties komen doordat UpNano zijn NanoOne Bio 3D-bioprintsysteem lanceerde, het aantal medewerkers verdubbelde en het vloeroppervlak van het hoofdkantoor in Wenen het afgelopen jaar enorm vergroot.

Küenburg voegt hieraan toe: “De afgelopen twee jaar is onze verkoop van 3D-printers en materialen sterk gegroeid. Tegelijkertijd hebben we fors geïnvesteerd in de uitbreiding van het bedrijf. Deze groei van UpNano moet gepaard gaan met een sterke focus op kwaliteitsmanagement en de ISO 9001-certificering getuigt dat we dat hebben kunnen bereiken.”

UpOpto en UpBlack kunnen ook aan dispensers worden bevestigd.  Foto via UpNano.
UpOpto en UpBlack kunnen ook aan dispensers worden bevestigd. Foto via UpNano.

De hars 3D-printruimte is de afgelopen maanden de thuisbasis geweest van verschillende materiaalontwikkelingen. In september, 3D-printerfabrikant B9Creations lanceerde een nieuwe lijn harsen waarvan het zegt dat het kan worden gebruikt om kunststof matrijzen van spuitgietkwaliteit te maken. Inbegrepen in het ‘Robuust’-assortiment is een ABS- en polycarbonaat (PC) materiaal met een hoge warmtedeflectietemperatuur (HDT), samen met een technisch hoogwaardig ABS voor sterke en stijve onderdelen.

Ergens anders, Tethon 3D, een specialist in keramisch 3D-printen, is onlangs een samenwerking aangegaan met het bedrijf voor additieve productiematerialen Mechnano om een ​​nieuwe, ESD-veilige hars voor hoge temperaturen te ontwikkelen voor gebruik met op SLA gebaseerde 3D-printers. De fotohars, genaamd C-lite, is bestand tegen temperaturen tot 225°C en integreert Mechnano’s gepatenteerde koolstof nanobuis (CNT) technologie.

Abonneer je op de Nieuwsbrief 3D Printing Industry voor het laatste nieuws over additive manufacturing. Je kunt ook op de hoogte blijven door ons te volgen op Twitter, ons leuk vinden op Facebooken afstemmen op de YouTube-kanaal voor de 3D-drukindustrie.

Op zoek naar een carrière in additive manufacturing? Op bezoek komen 3D-afdruktaken voor een selectie van rollen in de industrie.

Uitgelichte afbeelding toont microlenzen die 3D zijn geprint met UpBlack en UpOpto. Foto via UpNano.

creditSource link

Blazedesk
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart