2 dingen wat je moet weten over een privé auto op de zaak zetten

Wanneer je een ondernemer bent en al een auto hebt, dan is het mogelijk om die auto op jouw zaak te zetten. Je kunt natuurlijk ook gelijk een auto op de zaak kopen, maar dat zal extra onnodige kosten opleveren die je niet wilt hebben als ondernemer als je al beschikt over een auto. 

Je privé auto op de zaak zetten kent een aantal voordelen, waar jij veel profijt van kan hebben. Natuurlijk heeft jouw privé auto op de zaak zetten een aantal gevolgen waar je van op de hoogte wilt zijn. Lees daarom verder en kom achter de gevolgen.  

Wat jouw privé auto op de zaak zetten betekent voor de inkomstenbelasting 

Een van de belangrijkste dingen waar je op moet letten bij een privé auto op de zaak zetten, is dat er iets voor jouw inkomstenbelasting zal gaan veranderen. Je auto zal zich namelijk niet meer in jouw privévermogen bevinden. Je auto zal naar het vermogen van jouw onderneming gaan. 

De btw die jij hebt betaald bij het aanschaffen van jouw auto kun je niet aftrekken als voorbelasting wanneer jij jouw privé auto op de zaak zet. Je hebt echter wel de mogelijkheid om de btw op gebruikskosten en onderhoudskosten af te trekken voor zover jij jouw privé auto gebruikt voor jouw onderneming. 

Privé auto en de boekhouding 

Nadat jij jouw privé auto op de zaak zet, dan zullen er ook wat dingen veranderen in jouw boekhouding. Je privé auto staat namelijk niet op de balans en het is niet mogelijk om afschrijvingen af te trekken. Als jij jouw privé auto op de zaak zet, dan staat hij dus wel op de balans en is het dus mogelijk om de afschrijvingen af te trekken.  

Let er dus op dat de boekhouding van zowel jouw privéleven als van jouw werkleven er anders uit komt te zien nadat jij jouw privé auto op de zaak hebt gezet. Dit zal later verwarring voorkomen wanneer jij jouw boekhouding in orde wilt maken. 

Toch niet de privé auto op de zaak zetten 

Indien je de privé auto toch niet op de zaak wilt zetten, dan heeft u de mogelijkheid om de gereden zakelijke kilometers af te trekken van de winst die jouw onderneming maakt. Je mag €0,19 per kilometer aftrekken. Perfect voor wanneer je dus veel kilometers rijdt voor jouw onderneming, maar jouw privé auto niet op de zaak wilt zetten. 

Met een kilometerregistratie kun je bijhouden hoeveel kilometer jij privé rijdt en hoeveel kilometers jij zakelijk rijdt. besluit je om geen kilometerregistratie bij te houden, dan zal je voor het aantal privé kilometers 1,5% moeten betalen van de cataloguswaarde van jouw auto, inclusief de btw.

Blazedesk
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart